Ahududu meyvesi görünüşüyle bizleri cezbetmekle kalmaz aynı zamanda çok lezzetli ve besin değeri açısından zengindir! Sağlığımız açısından birçok yönde fayda sağlayan ahududu; bu özelliği sayesinde birçok tarifin içerisinde yer alabilir.
Ahududunun bazı faydaları arasında antioksidanlar bakımından yüksek, şeker oranının düşük olması, bilişsel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olması ve kronik hastalıklara karşı korunması yer alır. İşte ahududunun sağlığımız için 6 faydası!
Şeker Oranı Düşüktür
Ahududu, şeker oranı en az olan meyvelerden biridir. 100 gramlık porsiyon başına 2,7 gramdan az şeker içerir. Düşük şeker içeriği, onları genel şeker alımını en aza indirmek isteyen ve tatlıya düşkün herkes için mükemmel bir seçenek haline getirir.
Yaşlanma Karşıtı Antioksidanlar Açısından Zengindir
Ahududu, yüksek C vitamini içeriğiyle antioksidan kaynağıdır.
Bir incelemede, ahududu gibi antioksidan bakımından zengin meyveleri daha fazla tüketmenin; kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi kronik hastalık risklerini azaltmakla ile ilişkili olduğu belirtildi.
Antioksidanlar, bazı hücre hasarlarını geciktirebilen veya önleyebilen maddelerdir. Egzersiz yaptığınızda, yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünüzde bu antioksidanları sağlamış olursunuz. Sağlıklı bir yaşam ve beslenme alışkanlığı açısından bu tür antioksidan sağlayıcı aktivitelerde bulunmak önem arz etmektedir.
Antioksidanlar ayrıca erken yaşlanmanın bilinen bir tetikleyicisi olan inflamasyonun azaltılmasına da yardımcı olabilir. Ahudududaki doğal koruyucu maddeler artrit ağrısını azaltmada rol oynayabilir.
Ahududu Sizi Kanserden Koruyabilir
Ahudududaki antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşenler kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar bu bileşenlerin kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltabileceğini öne sürüyor.
Bir çalışma ahududuların ellagitanninler ve antosiyaninler sağladığını kaydetti. Ellagitanninler ve antosiyaninler, kanserle mücadele özelliklerine sahip olabilecek kimyasallar olan fitokimyasallardır.
Lif Oranı Yüksektir
Ahududular, her 100 gramda (yaklaşık 3/4 bardak) 6,5 gram lif içeren en yüksek lifli gıda kaynaklarından biridir.
Liflerin sağlık açısından çeşitli faydaları vardır:
- Tokluk hissi verir
- Kan şekerini kontrol eder
- Sindirim sistemini güçlendirir
Ahududu lifi aynı zamanda yararlı bağırsak bakterilerinin gelişmesine de yardımcı olabilir. Bunun obezite, metabolik sendrom ve diğer kronik bağırsak hastalıkları olan kişiler üzerinde olumlu bir etkisi olabilir.
Diyabetin Önlenmesine Yardımcı Olabilir
Bir çalışmada yaşları 20 ile 60 arasında değişen 32 yetişkin rastgele üç kahvaltı öğününe atandı. Her öğün kalori, yağ ve karbonhidrat bakımından benzerdi.
Bununla birlikte, farklı posyionlarda dondurulmuş kırmızı ahududular da sunuldu. Bir öğünde hiç ahududu yoktu, ikincisinde bir fincan vardı ve üçüncüsünde iki fincan vardı.
Araştırmacılar, diyabet riski taşıyan kişiler için daha fazla ahududu yemenin kan şekerini düşürebileceğini ve kan şekeri düzeylerini yönetmek için gereken insülin miktarını azaltabileceğini buldu.
Hafızayı ve Zihinsel Becerileri Güçlendirir
Ahududu, hücreye zarar veren serbest radikaller ile vücudun bunların zararlı etkileriyle mücadele etme yeteneği arasındaki dengesizlik olan oksidatif strese karşı koymaya yardımcı olur.
Oksidatif stres; Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarda bir risk faktörü olarak kabul edildiğinden, ahududu beyni destekleyen en önemli besindir. Bir inceleme, meyvelerdeki flavonoidlerin koordinasyonu ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olduğunun gösterildiğini belirtti.
Ahududu Tüketimi
Bir bardak (123 gram) ahudududa aşağıdaki besinleri bulabilirsiniz:
- Kalori: 51–57kcal
- Lif: 6,5 gr
- C Vitamini: 23 mg
- Manganez: 0.494mg
Bir fincan ahududu 32 miligram C vitamini sağlar. Bu miktar, kadınlar için önerilen günlük C vitamini hedefinin yaklaşık %43’ü, sigara içmeyen erkekler için ise %36’sıdır. C vitamini bağışıklığı ve cilt sağlığını destekler ve kolajen üretimine yardımcı olur.
Ahududu ayrıca kemik sağlığında rol oynayan manganez, kalsiyum ve K vitamini içerir. Ayrıca ahududular daha az miktarda E vitamini, B vitaminleri, magnezyum, bakır, demir ve potasyum sağlar.
Aşırı Ahududu Yemenin Riskleri
Genel olarak konuşursak, ahududu kişinin diyetine sağlıklı bir katkıdır. Ancak bazı kişilerin ahududuya alerjisi olabilir.
Ayrıca bazı meyvelere gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler de bulaşabilmektedir. Gıda zehirlenmesi mide ağrısı, ishal, kusma ve ateş gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Gıda zehirlenmesine karşı korunmaya yardımcı olmak için ahududuları akan su altında durulayın, çürük veya hasarlı bölgeleri kesin ve yemeden önce ahududuları temiz bir kağıt havluyla kurulayın.
Ahududu Tarifleri
Ahududular tatlı ve tuzlu olmak üzere çok sayıda yemeğe güzel ve lezzetli bir katkı sağlar. Günlük öğünlerinize veya atıştırmalıklarınıza ahududu eklemenin hızlı bir yolunu arıyorsanız aşağıdaki tariflerden bazılarını deneyin:
- Yulaf ezmesine, salatalara, tam tahıllı garnitürlere ve tatlılara ekleyin.
- İki malzemeli, muzlu, yumurtalı kreplerden, ızgara balıklara veya fırında kavrulmuş sebzelere kadar her şeyin üzerine sürebileceğiniz renkli bir sos elde etmek için ahududuları hafifçe ezin.
- Dondurulmuş ahududuları smoothie’lere dönüştürün veya çözdürüp tıpkı taze ahududular gibi yiyin.
Dondurulmuş, çözülmüş veya taze ahududular da fındık, kabak çekirdeği, bitter çikolata kareleri ile eşleştirilmiş veya fındık ezmesi veya baharatlı tahinle karıştırılmış harika bir atıştırmalıktır.
Özet
Ahududuların sağlık açısından birçok faydası vardır. Sağlıklı kalmanıza yardımcı olan ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilecek birçok besin içerirler. Dahası, yüksek şeker içermeden tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirler.
Dondurulmuş veya taze ahududuları günlük öğünlerinize ya da atıştırmalıklarınıza dahil etmek kolaydır. Bunları kahvaltınızın yanına ekleyin, bir smoothieye atın. Ahududuları ne şekilde yerseniz yiyin, sağlık açısından birçok faydasından yararlanacaksınız.