Kas yorgunluğu; kısaca kaslarınızla kuvvet üretme kabiliyetinin azalmasıdır. Kaslarınızda zayıflık ve ağrı hissedebilirsiniz. Bu durum hareket etmeyi zorlaştırır ve günlük yaşam kalitenizi sınırlar.
Kas Yorgunluğunun Nedenleri Nelerdir?
Kas yorgunluğu genellikle kısa süreli sayılabilecek rahatsızlıklardan biridir. Ancak aynı zamanda uzun süreli (kronik) de olabilir. Kas yorgunluğunun ne kadar süreceği ona neyin sebep olduğuna bağlıdır.
Kısa Süreli Kas Yorgunluğu
Kas yorgunluğu, egzersizlerin sık görülen kısa vadeli bir yan etkisidir. Sinirlerde ve damarlarda kas kasılmasına yardımcı olan bir veya daha fazla vücut sistemi arz ve talebi karşılayamadığı zaman kısa süreli kas yorgunluğu ortaya çıkar.
Uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra yeni bir egzersiz rutinine başlıyorsanız veya yeni iyileşmiş bir kası çalıştırıyorsanız kas yorgunluğunu yaşamanız daha olasıdır. Vücudunuza arada iyileşmesi için yeterli zaman vermezseniz, aşırı yüklenmeden dolayı kas yorgunluğu yaşamanız mümkündür.
Kronik Kas Yorgunluğu
Uzun süreli kas yorgunluğu hastalıklardan, yaşlanmadan ve hareketsizlikten kaynaklanabilir. Kronik kas yorgunluğu aşağıdaki durumlardan birinin belirtisi olabilir:
- Artrit
- Kalp yetmezliği
- Multipl skleroz (MS)
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)
- COVID-19
- Kronik böbrek yetmezliği
- Kas distrofileri (ilerleyici kas zayıflamasına neden olan bir grup genetik hastalık)
Bu sağlık koşullarında kas yorgunluğunun nasıl geliştiğini belirleyen çeşitli faktörler vardır. Örneğin, artrit ve KOAH gibi durumlardaki kronik inflamasyon, kasların erimesine ve dolayısıyla kas yorgunluğuna yol açar.
Benzer şekilde, sarkopeni olarak bilinen bir durum olan yaşla birlikte sıklıkla meydana gelen kas kaybı da kas yorgunluğuna yol açabilir. Hareketsiz kaldıktan sonra da kaslar eriyip yorulabilir.
Kas Yorgunluğu Nasıl Hissedilir?
Kas yorgunluğu, kısa süreli veya kronik olmasına bağlı olarak farklı şekillerde hissedilebilir. Kısa süreli kas yorgunluğu, egzersiz sırasında veya sonrasında yorgunluk veya enerji eksikliği gibi durumlarla hissedilebilir.
Kronik kas yorgunluğunda kaslar gevşek hisseder. Kas yalnızca düşük kuvvet üretebilir ve bu da kendinizi sürekli zayıf hissetmenize neden olur.
Kas Yorgunluğunu Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Aşırı antrenmandan veya yoğun tempolu yaşamdan kaynaklanan kısa süreli kas yorgunluğunu gidermenin en iyi yolu dinlenmektir. Kaslarınızın egzersizden sonra toparlanması için zamana ihtiyacı vardır.
Ne kadar dinleneceğiniz antrenmanın süresine ve yoğunluğuna bağlıdır. Genel olarak kaslarınızın üç ila beş gün içinde tamamen iyileşmesi gerekir. Kas yorgunluğunuz iki haftadan uzun sürerse tıbbi yardım almanız gerekmektedir.
Belirli teknikler kaslarınızın daha hızlı iyileşmesine ve daha az yorgun hissetmenize yardımcı olabilir. 2018’de yapılan bir incelemede masajın en etkili yöntem olduğunu ortaya çıkardı. Ancak kompresyon giysilerinin (cildi saran özel giysiler) ve su terapisinin de kas yorgunluğu algısını azalttığı görüldü.
Kronik kas yorgunluğunun tedavisi daha karmaşıktır. Ancak kronik kas yorgunluğu genellikle kas kaybıyla bağlantılı olduğundan kasları geliştirmenin faydası olabilir. Özellikle direnç egzersiz programını protein açısından zengin bir diyetle eşleştirmek faydalı olabilir.
Ancak kesin tedavi altta yatan sağlık durumuna bağlıdır. Örneğin, fiziksel hareketsizlik MS’li kişilerde kas sertliğini, zayıflığını, ağrısını ve yorgunluğunu kötüleştirebilir. Bu semptomların yönetilmesine yardımcı olmak için sıklıkla su terapisi, yoga ve fizik tedavi önerilir.
Kronik bir hastalıktan kaynaklanan kas yorgunluğunuz varsa sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir. Özel ihtiyaçlarınıza ve tıbbi geçmişinize göre uyarlanmış önerilerde bulunabilirler.
Kas Yorgunluğunu Önlemenin Yolları
Egzersiz ve günlük yaşam sırasında kas yorgunluğunu önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır.
Yeterli Su Tüketimi
Kalbinizin vücuda kan pompalaması için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalırsanız kaslarınız gerekli oksijeni veya besin maddelerini alamaz. Dehidrasyon aynı zamanda kaslarınızın atık ürünleri verimli bir şekilde uzaklaştıramadığı anlamına da gelir. Atık ürünler biriktiğinde kaslar zayıflar ve yorulur.
Düzenli Bir Egzersiz Rutini Sürdürün
Düzenli egzersiz kaslarınızı güçlendirir, böylece günlük hareketleri destekleyebilir. Bu, kaslarınızı yormadan yiyecek taşımak ve merdiven çıkmak gibi temel işlevleri tamamlamanıza olanak tanır.
Haftada 150 dakika orta yoğunlukta aerobik egzersiz ve iki tam vücut gücü egzersizi yapmaya çalışın. Bu, ortalama bir yetişkinin sağlığı için gereken minimum egzersiz miktarıdır.
Besin Takviyeleri
Bazı doğal ürünler ve besin takviyeleri, egzersiz sırasında kaslarınızın yorgunluğa ulaşmadan daha uzun süre çalışmasına yardımcı olabilir. Kafein ve kreatin en popüler seçenekler arasında yer almaktadır.
Özet
Kas yorgunluğu, kaslarınızla kuvvet üretme yeteneğinin azalmasıdır. Kas yorgunluğunuzun kısa ya da uzun süreli olduğunu anlamak için semptomları takip edebilirsiniz. Kısa süreli yorgunluk genellikle egzersizle ilişkilidir; hastalık, hareketsizlik veya yaşlanma kronik kas yorgunluğuna yol açabilir. Kas yorgunluğunuz kısa süreli ise kaslarınız geçici olarak yorgun hissedebilir. Kronik kas yorgunluğunuz varsa, kaslarınız gevşek hissedebilir ve kendinizi zayıf hissedebilirsiniz. Genellikle kas yorgunluğu yalnızca kısa sürelidir. Özellikle kısa süreli kas yorgunluğu söz konusu olduğunda kas yorgunluğunu yönetmek ve bunun oluşmasını önlemek için atabileceğiniz adımlar vardır. Kronik kas yorgunluğu ile ilgili çözümler için ise sağlık uzmanınıza danışmanız en doğru yöntem olacaktır.
Bir Cevap Yaz