Akdeniz diyeti bir “diyet” olduğu kadar bir yaşam tarzıdır. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, fasulye, sağlıklı yağlar, süt ürünleri ve balık yemeyi önerir. Sağlık uzmanları, kalp sağlığına olan faydalarından dolayı akdeniz diyetini önermektedir.
Bir ay boyunca akdeniz diyetini deneyen kullanıcılar yalnızca kilo kontrol konusunda fayda sağlamadıklarını; aynı zamanda yaşam kalitesinin de yükseldiğini belirtmektedir. Kimi diyetisyenler akdeniz diyeti sayesinde kişilerin daha enerjik ve yenilenmiş hissettiğini söylüyor.
Özellikle kilo vermek isteyen kişilerin son zamanlarda adını sıkça duyduğu diyet türlerinden biri akdeniz diyeti. Yalnızca bir diyet olarak değil; aynı zamanda bir sağlıklı beslenme ve yaşam stili olarak da görülmektedir. Diğer diyetlerin aksine akdeniz diyeti belirli bir modeli olan düzenli yeme alışkanlığıdır.
Akdeniz diyeti belirli besin gruplarına öncelik verir ve diğerlerinin de sınırlandırılmasını önerir ancak bir şeyi yemeyi tamamen bırakmanızı gerektirmez. Ayrıca, Akdeniz diyetinin sağlığa faydalarını doğrulayan birçok araştırma mevcut.
Peki Akdeniz diyeti gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanların belirttiğine göre evet! Akdeniz diyeti yiyecek gruplarını kısıtlamak yerine daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmaya odaklandığı için, diyet planına uymayı daha kolay bir hale getiriyor.
Akdeniz Diyetine Başlamadan Önce
Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeden önce bir sağlık uzmanıyla görüşmenin en iyi seçenek olduğunu unutmayın! Bir diyet programı belirlerken kullanılan ilaçlar, kronik rahatsızlıklar, vücut tipi, sağlık değerleri gibi dikkat edilmesi gereken birçok etken bulunmaktadır.
Örneğin, bu diyet kırmızı etin çok az tüketilmesini veya hiç tüketilmemesini önerir. Kırmızı et birincil demir kaynağınızsa ya da demir eksikliğiniz varsa, yeterli miktarda demir tükettiğinizden emin olmak için bir sağlık uzmanı veya beslenme uzmanıyla birlikte çalışmalısınız.
Şarap genellikle diyet yapan kişiler tarafından tüketilebilir. Ancak hamile olan, alkol kullanım bozukluğu olan veya çeşitli rahatsızlıkları olan kişilere şarap ve alkol önerilmemektedir.
Yemek Listesi
Akdeniz diyetini uygulayan kişiler, Akdeniz’de yaşayanların beslenme tarzına öncelik veriyor. 16 ülke Akdeniz’i kapsıyor (İtalya, Fas, Türkiye, Yunanistan ve daha fazlası), dolayısıyla birçok varyasyon var. Bununla birlikte, diyet genellikle aşağıdaki yiyecekleri ve yiyecek gruplarını içerir:
- Patates gibi nişastalar da dahil olmak üzere pek çok meyve ve sebze (özellikle bütün ve işlenmemiş)
- Ekmek ve diğer tahıllar
- Baklagiller, kuruyemiş ve tohumlar
- Zeytinyağı
- Süt Ürünleri
- Yumurta, balık ve kümes hayvanları (sınırlı olmasına rağmen)
Yemek Planlaması ve Hazırlığı
Diğer diyetlerin aksine bu diyet daha ulaşılabilir ve tercih edilebilir bir diyet türüdür. Yukarıda listelenen yiyecek gruplarından birçok menü alternatifi oluşturmak mümkündür. Bunun yanı sıra koymanız bazı kurallar da mevcuttur. Neler mi?
- Alkol: Alkol kullanımını haftada bir ya da iki içkiyle sınırlandırmanız gerekmektedir.
- Tavuk: Tavuk tüketimine devam edebiliyor olsanız da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteini baklagillerden almanızı tavsiye ederiz.
- Hazır yemekler: Dışarıdan yemek yeme alışkanlığına bir süre ara vermeniz gerekebilir. Bunun yerine yukarıda listelenen yiyecek gruplarından yemekler pişirip daha sonra ısıtarak tüketebilirsiniz.
Peki Akdeniz Diyeti İşe Yarıyor mu?
Bu diyeti uygulayanların belirttiğine göre kilo kontrolünü sağlamanın yanı sıra daha iyi ve enerjik hissetmeniz de mümkün. Aynı zamanda yaşam kalitenizde de artış görmeniz mümkün! Bu diyeti düzenli bir egzersiz planı ile birlikte uygulamanız durumunda hem bedensel hem de zihinsel olarak çok daha sağlıklı bir konuma erişmeniz mümkün olacaktır.
Ayrıca bu diyeti uygularken gösterdiğiniz özen sayesinde kötü alışkanlıklarınızın sebep olduğu zararlardan da kaçınmanız mümkün! Gereken disiplini gösterdikten bir süre sonra koymuş olduğunuz kurallar artık sizin yaşam tarzınız haline gelecektir.
Peki Zorlukları Nelerdir?
Bu diyet içerisinde yer alan yiyecek gruplarının size göre olmadığını düşünebilirsiniz. “Ben et yemeden doymam!” diyenlerden de olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki hiçbir diyetin faydaları sizlere altın tepside sunulmayacaktır. Yaşam standartlarınızı yükselterek sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlığı edinmek için bazı fedakarlıklar göstermeniz gerekecektir!
Bunun haricinde sürekli olarak bir diyet planına bağlı kalarak menü hazırlamaya çalışmak günlük yaşantınızda sizleri yorabilir. Bunun için hazırlaması kolay pratik tarifler tercih etmenizi öneririz.
Özet
Peki Akdeniz diyeti sağlıklı mıdır? Kesinlikle! Eğer bu diyet içerisinde yer alan yiyeceklere karşı bir alerjiniz yoksa ve sağlık uzmanınızın değerlendirmesi sonucu bu diyete başlamanız uygun görülürse size iyi gelmesi mümkündür! İyi beslenmek yaşam kalitenizi arttırmanın en önemli adımlarından biridir. Bunun için de akdeniz diyeti sizin için doğru başlangıç olabilir.
Bir Cevap Yaz