«
gece uyurken aşırı derecede terlemek

Gece uyurken aşırı derecede terlemek genellikle endişelenecek bir neden değildir. Eğer yatağınız, giysileriniz ya da ortamdaki sıcaklık çok yüksekse, vücudunuz kendini serin tutmak için terleyecektir. Veriler, gece terlemelerinin yetişkin nüfusun %41’ini etkileyebileceğini gösteriyor.
Düzenli bir uyku sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Bununla birlikte günlük yaşantınızı engelleyecek düzeyde sık sık gece terlemeleri yaşamak; altta yatan bir sağlık sorunun ya da kullanılan bir ilacın yan etkisinin sonucu olabilir. Düzenli olarak aşırı derecede gece terlemeleri yaşıyorsanız temel nedeni belirlemek için bir sağlık uzmanına görünmek isteyebilirsiniz.

Uyku Ortamı

Uykuda terlemenin en belirgin nedenlerinden biri uyuduğunuz ortamın çok sıcak olmasıdır. Uzmanlar genel olarak ideal uyku için oda sıcaklığının 16-19 derece civarında olması gerektiğini öne sürüyor ancak bu sayı tercihe ve diğer faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Uyurken vücudunuz ısı değişimleri gösterir. Vücut ısınızın yükseldiği anlarda sıcak bir ortamda bulunmak; ter içinde uyanmanıza neden olabilir. Bu nedenle, kalın yorganlar ve battaniyeler ile uzun kollu pijamalar giymek uykuya dalarken kendinizi rahat hissettiriyor olsa da bu durum gecenin ilerleyen saatleri için rahatsız edici olabilir.

Enfeksiyonlar

Yüksek ateşe neden olan her türlü enfeksiyon sizi uykunuzda terletebilir. Ateş; vücudunuz enfeksiyona neden olan virüs, bakteri veya diğer organizmaları öldürmeye çalıştığında ortaya çıkar. Vücut sıcaklığının artması bu organizmalar için daha zorlu bir ortam yaratarak hayatta kalmalarını zorlaştırır.
Gece terlemesine neden olan enfeksiyon türleri HIV, mononükleoz veya zatürre gibi ciddi enfeksiyonlardan grip veya kovid-19 gibi daha yaygın virüslere kadar değişebilir.
Gece terleme reaksiyonunuzun nedeni bir enfeksiyon ise üşüme, nefes darlığı, ağrı, kusma ve benzeri semptomlarla da karşılaşabilirsiniz.

Hormon Seviyeleri

Hormon seviyeleri hamilelik, doğum ve menopoz gibi durumlarda dalgalanabilir bu da gece terlemelerine yol açabilir. Bazı hormonların çok fazla veya çok az olması, bu kimyasal habercilerin vücut fonksiyonlarını (iç sıcaklık kontrolünüz dahil) düzenleme biçimini bozabilir. Hormon tedavisi de bu reaksiyonu tetikleyebilir.
Gece terlemenizin nedeni hormon dengesizlikleriyse, gündüzleri sıcak basması, adet düzensizlikleri, uyku sorunları ve daha fazlası gibi başka belirtilerle de karşılaşabilirsiniz.

Gece Uyurken Aşırı Derecede Terlemek ve Endokrin Bozuklukları

Hipertiroidizm ve diyabet gibi vücudun endokrin sistemini etkileyen koşullar da hormon düzeylerini dengesiz hale getirebilir ve bu da bazen gece terlemelerine neden olabilir.
Diyabeti olan kişilerde gece boyunca kan şekeri seviyeleri düşebilir. Bu, hipoglisemi olarak bilinir ve genellikle gece uyurken aşırı derecede terlemek durumuna sebep olur. Bu durumlarda, muhtemelen artan susama ve idrara çıkma gibi diğer yaygın diyabet semptomlarına da rastlarsınız.
Hipertiroidizm gibi durumlarda tiroid hormonları aşırı aktif hale gelir ve ter üretimi de dahil olmak üzere bazı vücut fonksiyonları hızlanabilir. Gece boyunca artan terleme, kilo kaybı, sinirlilik ve yorgunluk gibi hipertiroid ile ilişkili diğer semptomlara eşlik edebilir.

Kullandığınız İlaçlar

Çeşitli reçetesiz ve reçeteli ilaçlar gece uyurken aşırı derecede terlemek sorununun nedenlerinden biri olabilir. Belirli ilaç sınıfları, beynin iç sıcaklığınızı kontrol eden kısmıyla etkileşime girebilir veya sinir sistemini etkileyerek ter üretiminin artmasına neden olabilir. Terlemenin artmasına neden olabilecek yaygın ilaçlar şunlardır:

  • Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler)
  • Reçeteli ağrı kesici ilaçlar
  • Antibiyotikler
  • Kalp ve tansiyon ilaçları
  • Kortikosteroidler
  • Antidepresanlar
  • Tiroid ilaçları
  • Niasin (B3 vitamini)
  • Dekonjestanlar

Gece uyurken aşırı derecede terlemek belirli bir ilacın yan etkisiyse; herhangi bir ilacı aniden bırakmadan önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.

Uyku Düzeni Bozukluğu

Kesin nedenleri tam olarak bilinmese de araştırmalar bazı uyku bozukluklarını gece terlemeleriyle ilişkilendirmiştir.
Örneğin, obstrüktif uyku apnesi ve uykusuzluk gibi rahatsızlıkları olan kişilerde gece terlemelerinin daha yaygın olduğu görülmektedir. Bunun nedeni, gece sık sık terlemenin vücudu uyandırma şekli olabilir. İncelenen bazı vakalarda uyku apnesi tedavi edildiğinde gece terlemeleri azaldı olarak görülmektedir.

Kaygı ve Stres

Anksiyete bozukluğu veya kronik stres yaşamanın belirtileri sadece zihinsel değildir, aynı zamanda fiziksel de olabilir. Anksiyete ve stres; vücudun ter üretimi de dahil olmak üzere bazı tepkilerini ve işlevlerini artırması nedeniyle gece terlemelerine yol açabilir.
Kaygınızın, stresinizin veya ilgili diğer durumunuzun altında yatan nedene bağlı olarak hızlı kalp atışı, hızlı nefes alma, titreme ve daha fazlası gibi belirtilerle de karşılaşabilirsiniz.

Madde Kullanımı ve Gece Uyurken Aşırı Derecede Terlemek

Düzenli olarak alkol veya sigara tüketimi, maddelerin vücudun merkezi sinir ve dolaşım sistemleri üzerindeki etkisi nedeniyle gece uykuda aşırı terlemeyi tetikleyebilir.
Vücudunuzun içki veya sigaraya nasıl tepki verdiğine bağlı olarak iç sıcaklığınız etkilenebilir ve tüketimin ardından gece ekstra terleme yaşayabilirsiniz. Gece terlemelerinin yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluk gibi akşamdan kalmaya bağlı tipik belirtiler de ertesi gün ortaya çıkabilir.

Peki Uyku Esnasında Aşırı Terlemenin Önüne Geçmenin Yolları Nelerdir?

Uyumadan önce uyku ortamınızda ve günlük rutininizde bazı değişiklikler yapmak, daha iyi bir gece uykusu için gece terlemelerini önlemeye yardımcı olabilir. Örneğin;

  • Yatak odanızı serin tutun : Uzmanlar sağlıklı bir uyku için ideal oda sıcaklığının 16-19 derece arasında olduğunu söylüyor.
  • Yatak takımınızı ve pijamalarınızı değiştirin : Sıcaklıkta bir miktar esneklik sağlamak için daha hafif, nem emici özellikli giysiler seçin
  • Düzenli egzersiz yapın : Düzenli egzersiz vücut ısısını ve dolaşımını düzenlemeye yardımcı olacaktır, ancak yatma saatine çok yakın egzersiz yapmadığınızdan emin olun.
  • Sağlıklı bir diyet yapın : Bol miktarda meyve, sebze, yağsız protein, tam tahıl ve sağlıklı yağlar yemek, hormon seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir ve potansiyel olarak gece terlemesi gelişme olasılığını azaltabilir.
  • Stresi yönetin : Sinir sistemini dengede tutmak ve gece terlemelerini tetikleyebilecek olaylardan uzak durmak için meditasyon, nefes çalışması, yoga veya diğer rahatlama tekniklerini uygulayın.
  • Alkol, kafein, baharatlı yiyecekler ve diğer maddelerden kaçının: Bunların hepsi, özellikle yatma saatine çok yakın tüketildiğinde iç vücut fonksiyonlarını artırabilir.

Özet

Gece uyurken aşırı derecede terlemek, uykunuzdan aşırı derecede terlemiş olarak uyanmak, uyku ortamınızın çok sıcak olduğunun bir işareti olabilir ya da altta yatan bir sağlık sorunu ya da ilacın yan etkisi gibi başka bir sorunun işareti olabilir. Sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez olan düzenli uykularınıza tekrar kavuşmak için birkaç yaşam tarzı ve uyku rutini değişikliği, bunun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Sık gece terlemeleri uykunuzu bozuyor ve günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir sağlık uzmanı asıl nedene ulaşmanıza yardımcı olabilir ve gerekirse tedavi önerebilir.

Bir Cevap Yaz

Besleniyorum Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *