1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. D Vitamini Eksikliğinin 6 Belirtisi

D Vitamini Eksikliğinin 6 Belirtisi

D vitamini eksikliği ve belirtileri nelerdir, gidermek için neler yapılmalıdır?

«

D vitamini eksikliği; vücudunuz yeterli miktarda D vitamini almadığında ya da işlemediğinde ortaya çıkar. Bu vitamini vücudunuzun kalsiyum emmesine yardımcı olur, dolayısıyla eksiklik osteoporoza (düşük kemik yoğunluğu) ve kırıklara (kırık kemikler) yol açabilir. D vitamini eksikliğinin diğer belirtileri ise; kas zayıflığı ve krampları, saç dökülmesi ve yorgunluk veya bitkinlik gibi belirtilerdir.

Çoğu insan vücudunun ihtiyaç duyduğu D vitaminine ulaşabilir, ancak günümüz dünyasında her beş yetişkinden birinde D vitamini eksikliği görülebilir. Bunun nedenlerinden biri de D vitamininin doğal yollarla elde edilmesinin diğer bazı besin maddeleri kadar kolay olmamasıdır. Vücudunuz güneş ışığı altında bir miktar D vitamini üretir ve bunu balık, yumurta sarısı ve zenginleştirilmiş gıdalar gibi farklı ürünlerde de bulabilirsiniz. Peki D vitaminin eksikliğinin başlıca belirtileri nelerdir?

D Vitamini Eksikliği ve Yorgunluk

D vitamini eksikliği kendinizi yorgun hissetmenize sebep olabilir. Çok sayıda çalışma; D vitamini takviyesi alan kişilerin hastayken iyileşme hızlarında ve genel enerji seviyelerinde artış bildirdiğini göstermiştir.

Sık Hasta Olmak

D vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Çok sık hasta oluyorsanız ya da küçük enfeksiyonlarla bile ciddi şekilde hastalanıyorsanız, bunun sorumlusu D vitamini eksikliği olabilir. Bazı araştırmalar, yoğun bakım ünitelerindeki kişilerde hastalık şiddetinin daha yüksek olması ile D vitamini düzeylerinin düşük olması arasında bir bağlantı olduğunu buldu. Bu durum COVID-19’un başlangıcından sonra tekrar incelendi ve araştırmalar, D vitamini eksikliği olan kişilerin COVID’e yakalanma riskinin daha yüksek olabileceğini gösterdi.

Kas Ağrısı ve Zayıflığı

D vitamini kas fonksiyonlarını desteklemede görevlidir. D vitamini eksikliği; kaslarda zayıflama, halsizlik ve ağrı gibi semptomların yaşanma olasılığını artırabilir. Kas kütlesini ve gücünü kaybetmek sizi halsizliğe daha yatkın hale getirebilir.

Kemik Kırıkları ve Osteoporoz

Vücudumuz; kalsiyum emilmesine ve yaşamımız boyunca yoğun ve güçlü kalan kemiklerin büyümesine yardımcı olmak için bu vitamine güvenir. D vitamini eksikliği yetişkinlerde kemiklerin yumuşamasına yol açan bir durum olan; Osteomalaziye neden olabilir.

Bu, osteoporoz ve kırıklara (kırık kemikler) katkıda bulunabilecek kemik yoğunluğu kaybına yol açabilir . 50 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık %50’sinde osteoporoz nedeniyle kemik kırılır.

Osteoporoz riski yaşla birlikte artar. Ulusal Osteoporoz Vakfı, 50 yaşın altındaki yetişkinler için günde 400-800 uluslararası birim (IU), 50 yaşın üzerindeki yetişkinler için ise 800-1.000 IU D vitamini alımını önermektedir.

Saç Dökülmesi

D vitamini, yeni saçların yenilenmesi de dahil olmak üzere saç döngüsünün düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu yüzden D vitamini eksikliğinin saç büyümesini yavaşlatma ihtimali vardır.

Diş Eti Hastalığı ve Diş Kaybı

Dişler ve diş etleri için gereklidir çünkü vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. D vitamini eksikliği dişlerinizi zayıflatabilir ve sizi çürüklere, kırıklara ve çürümelere karşı daha korunmasız hale getirebilir.

Ayrıca bağışıklık sistemiyle bağlantısı nedeniyle artan periodontit riskiyle de bağlantılıdır. Periodontitis, diş eti iltihabına neden olan bir diş eti hastalığıdır. D vitamininin dişlerinizi çevreleyen doku üzerindeki iltihaplanma ve mineralizasyon etkilerini azalttığı görülmektedir.

Özet

D vitamini; kemikleriniz, kaslarınız, sinirleriniz ve bağışıklık sisteminiz için çok sayıda temel fayda sağlayan hayati bir besindir. D vitamini eksikliği yorgunluk, sık hastalık veya kemik kırılması, saç dökülmesi, kas ve kemik ağrısı gibi semptomlara yol açabilir. Bir kan testi D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını doğrulayabilir. Besleniyorum.com olarak tavsiyemiz eksikliğiniz varsa sağlık uzmanınız D vitamini takviyesiyle seviyenizi güvenli bir şekilde artırmanız konusunda size rehberlik edebilir.

d vitamini hangi besinlerde bulunur
Bir Cevap Yaz

Besleniyorum Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *